2010. júl. 1.

Elbarikádozták magukat a hívők a clevelandi magyar templomban

Nem hagyják bezáratni templomukat a magyar hívek Clevelandben. A szerdai virrasztás végén legalább heten bezárkóztak. Rengeteg élelmük van, addig maradnak, míg a templom bezárásáról döntő püspök nem tárgyal velük.
Legalább hét hívő barikádozta el magát a hivatalosan szerdán bezárt Szent Imre templomban Clevelandben. A 106 éves gyülekezet bezárása ellen szerda este virrasztással tiltakozott száz hívő, de a csütörtök reggel nyolckor utolsóként távozó Marta Fordos szerint még legalább hét ember maradt a templomban, akik be is zárkóztak.
A tiltakozók szóvivője, John Juhasz szerint rengeteg élelmet halmoztak fel, "sokáig maradni fog[nak]". Azt akarják, hogy Richard Lennon megyéspüspök tárgyaljon velük.
Lennon tavaly döntött a gyülekezet felszámolásáról, mert annak mérete nem érte el a rentábilis 2000 főt. Juhász szerint a magyar gyülekezet tagjai négy éve próbálnak egyeztetni a püspökkel.
Juhász szerint a Vatikánhoz is fellebbeztek, de a döntés el lett napolva. "Róma levette rólunk a kezét" - mondta.
Arra is felkészültek, ha lezárnák a vízt és a villanyt, nyilatkozta az AP-nek Juhasz. A hírügynökség értesülései szerint a püspökség nem készül ilyesmire.
A Szent Imre templom gyülekezete 106 éve, a nagy magyar kivándorlási hullám idején alapult. Az 1900-as évek elején másfél millió magyar vándorolt ki az Egyesült Államokba, nagy többségük Ohióban, Cleveland környékén telepedett le.


Az ügy nemcsak a helyi, hanem az országos amerikai sajtó érdeklődését is felkeltette, hosszabb cikket közölt a témáról a napokban a Los Angeles Times, és követi az eseményeket a Fox News tévécsatorna is. A Los Angeles Times idézte például az egyik magyar hívőt, Ildiko Korossyt, aki szerint a templom jó állapotban van, és elegendő hívővel rendelkezik. "Nem vagyunk pénzszűkében, a templomunk történetében soha nem kértünk kölcsön pénzt más egyházkerülettől" - mondta.
A clevelandi püspök a nyolc megyére kiterjedő bezárásokat a látogatottság csökkenésével, paphiánnyal és pénzügyi gondokkal indokolta. Sok templom működtetése állítólag ráfizetéses volt. Az érintett területen 174 plébánia működik tovább.
A Szent Imrén kívül korábban már egy másik magyar templomot is bezártak, így csak egyetlen templom marad a clevelandi magyar közösség számára. A püspök szóvivője korábban azt mondta, hogy a három magyar egyházkerület egybeolvasztása 1200 családot érint, és még ez is elmarad a 2500-as átlagtól a városban.
Az előző magyar kormány közbenjárt a clevelandi magyar templom megmentése érdekében. Budapest levélben kérte a Szentszéktől, hogy ne zárják be. A Bajnai-kormány decemberben fordult a római katolikus egyház vezetéséhez, személy szerint a Vatikán "miniszterelnöki" rangú államtitkárához, Tarcisio Bertone bíboroshoz az ügyben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése