2012. okt. 30.

A szél ott fúj, ahol akar III.

Thomas Merton
Senki sem sziget

14. fejezet: A szél ott fúj, ahol akar
Részlet
...
"Aki megpróbálja megragadni és birtokában tartani Istent, az elveszíti Őt. Az Úr olyan, mint a szél, amelyik ott fúj, ahol akar. Akik szeretik Őt, azoknak úgy kell szeretniük, hogy nem tudják, honnan érkezik és hová megy. A lelkünknek olyan tisztává és szabaddá kell válnia, amilyen az Ő lelke, azért, hogy követhesse Őt, bárhová megy is. Kik vagyunk mi, hogy tisztának vagy szabadnak merjük tartani magunkat, ha nem Ő tesz minket azzá?
Ha Ő tanít meg bennünket arra, hogyan kövessük Őt szabadságának vadonába, akkor már nem tudjuk többé, hol vagyunk, mert egyesültünk vele, aki egyszerre ott van mindenütt, és nincs ott sehol.
Akik csak az Ő látható jelenlétét szeretik, azok nem tudják követni az Urat, akárhová megy. Nem tökéletesen szeretik Őt, ha nem engedik meg neki azt is, hogy távol maradjon. Nem tisztelik eléggé a szabadságát, hogy azt tegye, amit jónak lát. Úgy gondolják, hogy imádságaik által parancsolhatnak Neki, és az Ő akaratát alávethetik a sajátjuknak. A mágia világában élnek, nem pedig a valláséban.
Csak azok nem szakadnak el soha az Úrtól, akik nem vonják kétségbe a jogát ahhoz, hogy elszakadjon tőlük. Nem veszítik el Őt soha, mert mindig tudatában vannak annak, hogy bár megérdemelni sose tudják, mégis minden méltatlanságuk ellenére már meg is találták."
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése