2010. júl. 8.

Megölték, mert Biblia volt nála


Egy észak-koreai keresztényt megkínoztak és megöltek egy phenjani börtönben. Az áldozat testvére nemrég mondta el a nyilvánosság előtt a történetet. Son Jung-hun most Dél-Koreában él, és gyakorló keresztény lett, miután testvérét, Son Jong-namot kivégezte a világ utolsó sztálinista rendszere.


Son Jong-nam 50 évesen halt meg. 1958-ben született Phenjanban. Tíz évet töltött az elnök biztonsági szolgálatában, katonaként életét az amerikai imperialisták elleni harcnak szentelte, ám 1997-ben nyolchónapos terhes felesége azt találta mondani, hogy Kim Dzsongil tönkretette a gazdaságot és tömeges éhínséget idézett elő. Általában ez már elég ahhoz, hogy valakit kivégezzenek. Az asszony a kegyetlen módszerekkel végzett kihallgatás során elveszítette gyermekét. A kiábrándultság és a félelem miatt a család Kínába menekült 1998-ban. Az asszony hét évvel később leukémiában meghalt.
Bár Észak-Korea azt állítja, hogy az országban vallásszabadság van, az állam módszeresen üldözi a hívőket, legyenek bármilyen vallás követői. A keresztények különösen is ellenségnek számítanak, mert vallásukat „nyugatinak" és valamiért az Egyesült Államokhoz kötődőnek tartják. A tisztelet bármilyen formája egyedül Kim Dzsongil diktátornak és apjának, az „örökös elnöknek", Kim Ir Szennek jár.
Phenjanban három templom van, két protestáns és egy katolikus, papok azonban nincsenek. Ezek az üres templomok csupán turistalátványosságnak számítanak.
Miután a polgárháború 1953-ban befejeződött, a kommunista rezsim sikerrel szabadult meg a keresztény hívőktől és papjaiktól. Az AsiaNews észak-koreai forrásokból úgy tudja, hogy legfeljebb kétszáz katolikus lehet életben az országban, főleg idős emberek. Az evangelizáció ilyen helyen gyakorlatilag lehetetlen. Néhány külföldi keresztény csoport azzal próbálkozott, hogy észak-koreai menekülteknek tartottak képzést, akik utána hazatértek. „Nekünk is nagy szenvedést jelent, amikor valakit visszaküldünk abba az országba, hiszen tudjuk, hogy milyen büntetés vár rájuk, ha elfogják őket" – mondja Isaac Lee misszionárius.
Son Jong-nam egyike volt ezeknek. Húsz biblia és tíz kazetta volt nála, amikor visszatért Észak-Koreába. Szinte azonnal letartóztatták. Munkatáborba küldték, és addig kínozták, amíg be nem vallotta „bűneit", majd halálra ítélték. 2008 novemberében végezték ki. Haláláról néhány hete értesült bátyja, Jung-hun egy másik menekülttől. „A vallás a testvérem egész életét megváltoztatta" – mondta. „Abban reménykedett, hogy egy napon szabadon működő templomot nyithat Phenjanban és hirdetheti az evangéliumot..."

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: