2010. júl. 16.

Vita egy fakeresztről


Varsóban heves vita alakult ki a lengyel elnöki palota előtt álló fakereszt miatt. A kereszt a szmolenszki tragédiára emlékeztet, amelyben Lech Kaczynski elnök is életét vesztette. A lengyel újságok szerint a keresztet több tucatnyian őrzik éjjel-nappal, hogy megakadályozzák eltávolítását. Bronislaw Komorowski leendő elnök azt mondta: az egyház képviselőivel egyeztetve „megfelelőbb helyre" viszik majd a keresztet, de a helyet még keresik.


Az április 10-i tragédiában az elnökön kívül 95 ember veszítette életét. A keresztet cserkészek állították nem sokkal repülőgépszerencsétlenség után. Több ifjúsági szervezet és az ellenzéki Jog és Igazságosság párt azt kéri, hogy ne távolítsák el „az áldozatokra való emlékezés szerény jelét", a kormány azonban a parlament elé javasolja áthelyezni a keresztet.
Komorowski kifejtette: az elnöki palota előtt álló kereszt a tragédia után a gyász jelképe volt. A palota azonban állami épület, nem vallási kultuszhely. Egy varsói plébánia közben felajánlotta, hogy a keresztet náluk állítsák fel újra. A Szent Kereszt-templom plébánosa, Marek Bialkowski úgy fogalmazott: a templomban állhatna „a hazaszeretet új oltára".

forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: