2010. aug. 10.

Mai Szent

Edith Stein 1891-ben született Breslauban, zsidó szülők tizenegyedik gyermekeként. Nagy érdeklődéssel fordult a filozófia felé; Edmund Husserl filozófus asszisztense volt, és nála szerzett diplomát. „Aki az igazságot keresi az Istent keresi, tudva vagy öntudatlanul” – hansúlyozta Edith Stein. Nagy hatással volt rá Avilai Szent Teréz önéletrajza, Istenre talált, és 1922. január elsején megkeresztelkedett. Szeretett volna a belépni a Kármelbe, ám a tanítás lett a feladata. Keresztségétől kezdve tanítással és könyvek írásával szolgált Istennek.
1933-ban teljesült a vágya: belépett a kölni kármelita monostorba, ahol 1938-ban tett örökfogadalmat. A Keresztről nevezett Teréz Benedikta nevet kapta, s életét a zsidó és a német népért ajánlotta fel. Tudományos munkát végzett, a lelki élet nagyjainak írásait tanulmányozta.
Hazáját a zsidóüldözés miatt elhagyva 1938-ban a hollandiai Echt kármelita kolostorába nyert felvételt. Zsidó származása miatt 1942. augusztus 2-án a németek több nővérrel együtt letartóztatták, és a lengyelországi az auschwitzi haláltáborba deportálták. Augusztus 9-én kegyetlenül kivégezték.
1987 május 1-én Kölnben avatta boldoggá, s 1998 október 11-én Rómában, a Szent Péter téren iktatta a szentek sorába II. János Pál pápa.

Nincsenek megjegyzések: