2010. okt. 20.

Több anglikán püspök katolizálna Angliában

Az anglikán egyház legalább három püspöke készül belépni a katolikus egyházba – szerepel a Times okóber 18-i sajtóközleményében.



A közlés szerint Andrew Burnham, Ebbsfleet püspöke, valamint Keith Newton richborough-i püspök a közeljövőben tervezik a katolikus hitre való áttérést – ezzel kívánván kifejezni a nők püspökké szentelése elleni tiltakozásukat. Fulham püspöke, John Broadhurst, a napokban már be is jelentette ebbéli szándékát.
A Times jelentése szerint a három anglikán egyházi vezető az új személyi ordinariátushoz kíván csatlakozni, amelyet a Vatikán az áttérésre kész anglikán hívek számára hívott élétre. A 2009 novemberében megfogalmazott „Anglicanorum coetibus” című apostoli rendelkezéssel XVI. Benedek pápa lehetővé tette az anglikán keresztények számára, hogy saját egyházi struktúrájukat és liturgikus hagyományukat megőrizve beléphessenek a katolikus egyházba.


A Kathpress hírügynükség közlése szerint várhatóan a már nyugdíjba vonult Edwin Barnes püspök, továbbá anglikán hívek tucatjai készülek katolizálni. Október közepén vált közismertté a hír,miszerint egy egész anglikán egyházközség minden tagja, közös döntés alapján, együtt készül a Katolikus Egyházba való áttérésre.
Az anglikán egyházat jelentősen megrázza az évek óta tartó belső vita. A közösség liberális és konzervatív ága élénk vitát folytat a nők és a homoszexuális személyek pappá, illetve püspökké szentelésének kérédését illetően. A vita következtében az anglikánok közül már többen katolizáltak, továbbá szakadások keletkeztek a közösségen belül.

forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: