2012. júl. 18.

Thomas Merton - Összeszedettség 1.

Senki sem sziget
Részletek a 12. fejezetből

6.
Először is önmagunk előtt kell jelenvalóvá lennünk. Az élet gondja és tennivalói elvonnak bennünket önmagunktól. Amíg ezeknek a dolgoknak szenteljük magunkat, addig gondolataink nincsenek otthon. A körülöttünk lévő világ illúziója kiszívja őket belőlünk igazi valóságukból. Eleresztik azt a valóságot, amelyet birtokolnak s amelynek részei, azért, hogy egy sereg lehetőség után fussanak. ... Ha a lehetőségek között élünk, akkor száműztük magunkat abból a jelenvalóságból, amelyet Isten nekünk adott. Otthontalanul és kitaszítottan élünk egy olyan jövőben vagy múltban, amely nem a miénk, mert számunkra mindig elérhetetlen marad. Igazi otthonunk a jelenben van, ott kinyújthatjuk a kezünket mindazért, amit fölkínál nekünk. Egyedül az összeszedettség adhat erőt ehhez.
...
Amíg itt a földön élünk, létezünk is, nem is. Folytonosan változunk, s e változások közepette is ugyanaz a személy maradunk. ...
Az ember szabad lény, aki folytonosan önmagává alakulhat. Ez a változás-sorozat sohasem egészen közömbös. Vagy jobbá vagy rosszabbá leszünk. Fejlődésüket szabad döntéseinkre épülő tetteink határozzák meg, s vágyainknak megfelelően alakítjuk magunkat.
...
ha a vágyaink olyan dolgok után kapaszkodnak, amelyek nem járulnak hozzá a lélek növekedéséhez, ha beléveszünk álmainkba, szenvedélyeinkbe és illúzióinkba, akkor meghamisítjuk önmagunkat, és életünk végül ránk bizonyítja, hogy hazudunk önmagunknak, a többi embernek és Istennek. Kimondjuk az ítéletet önmagunk fölött, hogy elidegenültek és száműzöttek vagyunk önmagunktól és Istentől.
...

Nincsenek megjegyzések: