2017. jan. 12.

Az Igazságot hirdetni kell

"Az izmaelita kereskedők - miként a Genezis mondja - eladták Józsefet Egyiptomban. Az igazi József Jézus Krisztus, akit ma eladnak a kereskedő érsekek, püspökök s az egyház elöljárói. Ezek is ide-oda szaladgálnak, adnak-vesznek, eladják az igazságot hamissággal és elnyomják az igazságot simóniával. Az ágensek és viszont elárusítók, az apátok és priorok, a képmutató és álszerzetesek, akik a vallásosság ürügye alatt a világi hiúság vásárán eladják a mások szentségét mint hamis árut, az emberi dicséretek pénzéért."

"Aki az igazságot hirdeti, Krisztus hirdeti. Aki elhallgatja az igazságot, Krisztust tagadja meg. 'Az igazság gyűlöletet provokál' - mondja Szent Bernát. Ezért egyesek, nehogy néhány ember gyűlöletét magukra vonják, a hallgatás palástjával födik be szájukat. Ha bátran hirdetnék az igazságot, minden bizonnyal kiváltanák a testi emberek gyűlöletét. S mivel emberek módjára járnak el, azért félnek a botránytól. Pedig 'nem szabad az igazságot elhallgatni még a botrány miatt sem' (Nagy Szent Gergely). Isten azt mondja nekik: 'Ezek ellen olyan prédikátorokat támasztok, akik nem keresik sem az ezüstöt, sem az aranyat, hanem az ige nyilaival szétzavarják azokat, akik a világot szeretik"

"Mint a prés, úgy szorongatják a világ kevélyei és fösvényei a szegényeket. Ahogy a próféta mondja:Fölfalják népem maradékát, lenyúzzák bőrét, csontját összetörik. Ezek nem érdemlik meg, hogy Isten igéjét hirdessük nekik, mert az nem lágyítja meg szívük keménységét, s a szegények könnyei nem oltják ki kapzsiságuk tüzét"

Páduai Szent Antal

Nincsenek megjegyzések: