2013. dec. 22.

Szufi misztika I.

Nincs szufi misztika, keresztény misztika, vagy más vallási misztika, csak misztika van. Mindegyik közös vonása, hogy Istent igyekszik megtapasztalni, törekszik vele eggyé válni. Vallás, Egyház nem létezhet misztikusok nélkül, Szent Péternek szüksége van Szent Jánosra. Aki ezt elfelejti, vagy nem akar tudni a misztikáról, az lehet teológus, de kívül reked a szent város falain, oda a misztika által szentté válttak jutnak be, akik misztikus módon tudnak Istenről. Ebben a szellemben szemezgetünk a szufi misztikából, nem feledve, hogy ők is Istent keresik, mint keresztény szentjeink.

"... az út befelé vezet, s a megvalósítás az úton lévő teljes önmegismerését jelenti. Egyetemes Ember abból lehet, aki önmagát -- gátlásai, korlátai nélkül, valamint ezekkel együtt is -- ismeri, uralja; aki látja magában a durvát csakúgy, mint a szubtilisabbat -- azaz a folytonos tudatosságban élő. Ez a megismerés azonban nem maradhat az individuum korlátai közé szorítva: ahhoz, hogy az Isteni Bölcsességet megragadja, azaz képes legyen egylényegűvé válni a Teremtő Szellemmel, az Isteni Aktussal, pont hogy önmagát leépítve a mások megismerése, és a tökéletesség felismerésére kell törekednie."

"Szufinak lenni azt jelenti, hogy elválsz a beléd rögzült képzetektől, az előítéletektől, és nem próbálsz meg kitérni a sorsod elől."

"Ó, jaj, a szem s a szív -- értök de nagy kár!
Mit a szem lát, a szív megjegyzi azt már --
Kovácsolok hegyes pengét acélból,
Szemembe vágom: légy szívem szabad már!"

"A tudás jobb, mint a vagyon. A vagyonra vigyázni kell, a tudás vigyáz rád."

" A keresésről
Az igazság keresése az első állomás a megtalálás felé vezető úton. A keresés után annak a felsimerése kövezkezik, hogy az Igazság maga keresi a Keresőt. A harmadik állomás -- amelynek segítségével a szufi az Útról tanul -- az, amikor a tanulás folyamata egy különleges állapotot vesz fel: a Kereső rádöbben, hogy úgy tett szert a tudásra, hogy az már felette ál a keresés, felismerés, megtalálás tartományán.
Forrás: Idries Shah: A szufi út.

Nincsenek megjegyzések: