2014. ápr. 8.

Az ideális világnézet (Prohászka Ottokár)



Belső világunk világnézetünktől függ. Égboltja, tengere, fénye, viharai, éjszakái olyanok, amilyeneket mi magunk teremtünk. Ha ideális a világnézetünk, akkor égboltunk tiszta, kristályos olasz-ég, amilyen Catánia fölött ragyog; ha pedig szkeptikusoknak vagy pesszimistáknak csapunk fel, akkor az égbolt is savó-színű, felhős, alacsony és ködös lesz s alatta nem Catánia virul, hanem a Lappok földje, s nem pálmák, hanem borókák nőnek rajta.
Ki akarna tengődést lendület helyett s sarkövi éjt tavasz helyett? Aki azt akarná, az a szeretet s örömöt nem ismeri; annak élete nem élet.
Nekünk tehát erőteljes, lendületes, bensőséges, hatalmas világnézet kell. Hatalmasnak kell lennie, mely az élet mélységes mélyeiből törjön fel, s megrendítsen s magával ragadjon; lendületesnek kell lennie, melynek szavára, mint ezüst harangszóra, mosolyra fakadjon az öntudat, s öröm s béke lejtsen végig a lelken, s mindenek fölött pedig igaznak, tehát reálisnak s egyben ideálisnak kell lenni, mely az embert az Isten gondolatai szerint kialakítsa s méltósággal koronázza. 

(Részlet Prohászka Ottokár: Diadalmas világnézet című könyvéből)

Nincsenek megjegyzések: